keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Parvi tulevia pappeja

(Papin alkutaipaleelta, 2005, osa 2)

Pienen muuttolintujoukon tavoin saapuu leirikeskukseen keväällä joukko valmistuvia teologian maistereita. Lintujen tavoin hekin haluavat nousta siivilleen, pukea ylleen mustat liepeet - vähän siiviltähän ne näyttävätkin. Tästä joukosta on tulossa pappeja, ja nyt he ovat kokoontuneet vihkimyskoulutukseen (eli ordinaatiokoulutukseen).

He ovat opiskelleet yliopistossa 160 opintoviikkoa, keskimääräisellä 7 vuoden ajalla. Joku hyvinkin nopeasti, jopa kolmessa vuodessa, toinen liki kymmenessä. Jostain ihmeen syystä – kirjaimellisesti – he ovat menneet aikoinaan pääsykokeeseen, läpäisseet sen, ja aloittaneet opinnot yhdessä lähes parinsadan muun kanssa. Siitä suuresta parvesta osa liiteli opettajiksi; sekalainen, monivärinen rypäs hajaantui erilaisiin muihin tehtäviin –toimittajiksi, konsulteiksi jne-; mutta suurin joukko kuitenkin seurakuntien palvelukseen. Eri tavoilla, eri aikataululla, osa vasta pitkään valmistumisen jälkeen.

Yksi on jo ollut ammatissa vuosikausia, ja päättänytkin pyrkiä papiksi; toinen on tullut isosvuosien jälkeen suoraan tiedekuntaan ja sieltä pastoriksi. Yhdellä on isompi nokka kuin toisella, jollakin ehkä jo nyt suuret korvat. Yksi on tottunut lentämään pitkäänkin, toinen pelkää siipiensä kantavuutta. Yhteistä kaikille on se, että jokainen joutuu luottamaan tuuleen. Kaikkia kannattelee pohjimmiltaan jokin muu kuin heidän oma voimansa.

”Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät”, sanoo Kristus lohduttavasti evankeliumissa. Kun tulevien pappien parvi opiskelee pappislupausta, ei voi muuta kuin luottaa Jeesuksen sanoihin.

Minä N.N. lupaan kaikkitietävän Jumalan edessä, että toimittaessani pappisvirkaa, jonka olen valmis ottamaan vastaan, tahdon pysyä Jumalan pyhässä sanassa ja siihen perustuvassa evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuksessa. En julkisesti julista tai levitä enkä salaisesti edistä tai suosi sitä vastaan sotivia oppeja. Tahdon myös oikein julistaa Jumalan sanaa ja jakaa pyhiä sakramentteja Kristuksen asetuksen mukaan. Tahdon noudattaa kirkon lakia ja järjestystä sekä palvella alttiisti seurakuntaa ja sanankuulijoita. Kaikkea tätä tahdon noudattaa niin, että voin vastata siitä Jumalan ja ihmisten edessä. Tähän Jumala minua auttakoon.

Todellakin, tähän Jumala meitä auttakoon. Kuinka kukaan voi tällaisesta lupauksesta selvitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti